Menu Sluiten

Crypto Art

Crypto Art

Met crypto art, of crypto kunst, bedoelen we digitale kunstwerken die gekoppeld zijn aan blockchain netwerken.Het bijzondere aan crypto art is dat de kunstwerken werkelijk uniek zijn. Daarom hebben ze één eigenaar van het origineel. Crypto art is en blijft opgeslagen op een decentraal netwerk in de vorm van een non fungible token (NFT). Dit betekent zoiets als een niet veranderbaar uniek item. Crypto art geeft mogelijkheden voor een een de digitale vorm van kunstverzameling.

Doordat crypto artwork uniek is, en beschikbaar blijft op het netwerk kan het verkocht worden, verzameld worden en in waarde stijgen. Net als bij traditionele kunst heeft het een waarde die de samenleving er aan geeft en wordt deze waarde mede bepaald doordat NFT’s (de vorm waarin crypto art wordt aangeboden) altijd maar één uniek product blijven. Net als bij traditionele kunst kun je een kopie maken of een print laten maken van een dergelijk kunstwerk, maar er is altijd maar één eigenaar van het origineel en één kunstenaar die het auteursrecht bezit.

Duurste crypto art

Dat crypto art populair is bij kunstliefhebbers en verzamelaars blijkt met uit de verkoopprijzen die er rond zijn gegaan bij crypto art transactie. Hieronder de top 5 duurste crypto art verkopen tot dit moment (peildatum: juni 2021; hou voor updates evt. onze berichten in de gaten).

  • Hairy – $ 888.888,88 – Door Steve Aoki en Antoni Tudisco. De bekende DJ werkte samen met deze 3D artiets aan een serie NFT kunstwerken. Voor de prijs kreeg je er ook een digitale lijst bij om het kunstwerk tentoon te stellen.
  • Metarift – $ 904.413,47 – Dit digitale kunstwerk is gemaakt door anonieme kunstenaar Pak. Het is één van de meest recente crypto art stukken die verkocht is voor een recordbedrag en daarom in deze top 5 te vinden is.
  • Forever Rose – $ 1.000.000,- Dit kunstwerk van Kevin Abosch, met daarop een roos is in 2018 op Valentijnsdag. Dit kunstwerk is verkocht voor de prijs van 1 miljoen dollar.
  • Crossroads – $ 6.600.000,- Dit kunstwerk van kunstenaar Beeple is verkocht in 2021. Het kunstwerk heeft als thema het kruispunt waarop de samenleving zich bevond ten tijde van de Amerikaanse verkiezing in 2021r.
  • Everdays – The firts 5000 days – $ 69.000.000,- Wederom Beeple maakte een kunstwerk door 5000 dagen vanaf vanaf mei 2007. Deze digitale collage heeft een afmeting van 21069 x 21069 pixels en een bestandsgrootte van ca. 316 gigabytes. Zie hieronder een indruk van dit kunstwerk.
Beeple - everdays
Het kunstwerk Everydays – The first 5000 days is een collage gemaakt door crypto kunstenaar Beeple

Crypto art versus verzamelobjecten

Omdat unieke objecten waarde hebben, zijn er ook verzamelaars die andere unieke objecten verzamelen die niet zozeer als kunt worden gezien. Er is eigenlijk een scheidslijn tussen crypto art, puur gemaakt als kunstvorm, unieke verzamelobjecten die waarde hebben en unieke objecten die bruikbaar zijn, bijvoorbeeld in online crypto games.

Soms loopt dit wat door elkaar, maar ook kun je dit weer vergelijken met traditionele kunst. Een schilderij van van Rembrandt is uniek en is kunst. Een zeldzaam Baseball kaartje is uniek en een verzamelobject, een retro keyboard kan als uniek object waardevol zijn, maar ook gebruikt worden in de praktijk.

Crypto art kunstenaars

Mooi aan crypto art is dat het maken van kunstwerken op een digitale manier verder ontwikkeld wordt en dat ook kunstenaars beloond kunnen worden omdat producten uniek blijven. Het verschil tussen iets wat werkelijk artistieke betekenis heeft en wat kitscherig is, wordt ook op die manier beter gescheiden omdat de markt daar steeds meer gevoel voor ontwikkeld.

Crypto art richt zich nog veelal op disruptie van bestaande patronen, politiek, technologische ontwikkelingen en op nieuwe mogelijkheden om beeldvormen te kunnen delen. Iedereen kan iets maken of een idee in kunst verwerken. Naast afbeeldingen wordt er daarom ook vaak gebruik gemaakt van bewegende beelden.

Alles wat een individu maakt is eigenlijk uniek. Wat iets werkelijk tot kunst maakt is aan degene die het op die manier ervaart. Als de vraag groot genoeg is, dan is zeker ook crypto art dusdanig uniek dat het aanbod beperkt is.

Om tot slot een beeld te geven van de beweging die crypto art op dit moment maakt. Het duurste crypto kunstwerk is in ieder geval qua prijs een werk als Les Alyscamps van Vincent van Gogh voorbijgestreefd. Wat met gemak in de top 100 van meest dure kunstwerken stand houdt. Dit niet digitale kunstwerk is in mei 2015 voor ca. $ 66 miljoen dollar verkocht.