Menu Sluiten

Wat is NFT

Wat is een crypto NFT

Een NFT is een ‘non fungible token’. Dit houdt in dat het een onveranderbaar item is. Een NFT is en blijft uniek en kun je in eigendom hebben. Een NFT is als block een onderdeel van de blockchain. Om nog wat beter te begrijpen wat een NFT is en hoe dit is ontstaan is het handig om nog even een stapje terug te doen naar cryptocurrency. Op het moment dat de blockchain technologie is ontwikkeld werd het mogelijk om digitale munten de maken. De ontwikkeling van de Bitcoin is zo’n munt. Deze munten hebben waarde gekregen in de afgelopen jaren doordat men hier toekomst in zag. Op een blockchain van een betreffende munten zitten wel heel veel blocks, maar die zijn eigenlijk allemaal hetzelfde, zoiets.

Een NFT daarentegen is uniek. NFT is dan ook de afkorting voor Non Fungible Token. Dit betekent een niet vervangbaar token (digitaal object). Je kunt het vergelijken met de digitale variant van een kunstwerk of een paard. Dit vraagt wat uitleg.

Voorbeelden van NFT

Van de nachtwacht is er maar één. Deze is niet vervangbaar en uniek. Natuurlijk, je kunt een digitale kopie maken, je kunt het naschilderen, maar er is er maar één die echt is, en daarom geeft men het dusdanige waarde. Digitaal wordt er ook kunst gemaakt. Soms mooi, soms bijzonder, soms uitermate kitsch, maar het is er. De originele variant van deze kunst is een NFT. Deze kun je bijvoorbeeld kopen in een NFT marktplaats, en ook daar weer verkopen als de prijs stijgt.

Een ander voorbeeld van een, inmiddels mateloos populaire NFT, is een digitaal ZED RUN racepaard. Deze kun je inzetten om meer paarden te fokken of om mee te racen in een digitale omgeving die ZED RUN heet. Bijzonder aan deze NFT’s is dat er maar 38.000 volbloed paarden zijn/worden uitgegeven. De generaties paarden die daaruit gefokt worden zijn straks steeds iets minder puur. Het bezitten van zo’n puur raspaard (genesis) kan lucratief zijn omdat het waarde heeft en omdat alle nazaten ervan goede racepaarden zijn voor andere racepaard liefhebbers. ZED RUN is zo ongeveer hét DeFI of Dapp spel van het jaar. Waarbij je dus paarden kunt aanschaffen, verkopen, fokken en ook nog mee kan racen. alle transacties worden gedaan via de blockchain van Etherium.

Zed Run

Token world samengevat

Het geheel aan producten diensten en technieken rondom blockchain, cryptomunten en decentrale producten en diensten noemen wij gemakshalve even de ‘token world’. De belangrijkste onderdelen en de samenhang daartussen, waaronder het onderwerp hier over NFT, is als volgt:

  • Blockchain = het decentrale netwerk op basis van cryptotechnologie.
  • Cryptomunten = zijn digitale valuta op de blockchain.
  • DeFi = de naam van decentrale financiële producten en diensten via de blockchain.
  • Dapp’s = decentrale applicaties via de blockchain.
  • NFT’s = non fungible tokens, niet veranderbare digitale tokens / items.