Menu Sluiten

Zed Run

Wat is Zed Run?

Zed Run is een decentrale paardenrace app op de blockchain waarbij je eigenaar bent van je eigen volbloed racepaard waarmee je kunt racen en waarmee je kunt fokken om je stal uit te breiden of om cryptocurrency te verdienen bij het doorverkopen ervan. Zed Run is een prachtige simulatie van de wereld rondom paardenracen en eigendommen van volbloed racepaarden.

Zed Run bestaat uit een platform waarin iedere eigenaar een eigen stal heeft en alle paarden op het platform uniek zijn en blijven, in de vorm van NFT’s (non fungible tokens). Het Zed Run platform is gekoppeld aan de Etherium Blockchain. Zed Run is een futoristisch ogend decentraal platform, waarbij de races van paarden tegen andermans paarden wordt gedaan. Het fokken van paarden gebeurt door mannelijke en vrouwelijke paarden samen te brengen. de eigenaren van de mannelijke paarden ontvangen een vergoeding voor het fokken, de eigenaren van vrouwelijk paarden ontvangen het nageslacht, een nieuw paard.

Zed Run

Meedoen met Zed Run

Om mee te kunnen doen met Zed Run heb je een account nodig. Dit account kun je via de website van Zed Run snel maken. Als je een account hebt gemaakt dan heb je een eigen stal. Je hebt echter wel eerst een paard nodig om mee te kunnen doen aan de races en om paarden te kunnen fokken.

Een paard kun je kopen via de marktplaats van Zed Run. De kans is echter groot dat deze marktplaats leeg is, want een volbloed racepaard is schaars. Om die reden werkt Zed Run ook samen met de NFT marktplaats Open Sea, waar je paarden van andere staleigenaren kunt aanschaffen. Zed Run maakt gebruik van Etherium en zet die om in WETH (wrapped Etherium) zodat dit makkelijk gebruikt kan worden op het platform. Zed Run heeft een goede koppeling met de bekende software wallet van Metamask. Dit maakt transacties redelijk gemakkelijk.

Bij het aanschaffen van het paard wordt je eigenaar van het unieke token en daarmee dat unieke paard. Door middel van blockchain technologie blijft dit eigendom van jou als je dit niet overdraagt aan een ander. De prestaties van de eigendommen zijn ook open en transparant in te zien. Je weet dus ook altijd vooraf precies wat je koopt of verkoopt.

Soorten Zed Run Paarden

De paarden die gebruikt worden in Zed Run hebben een aantal eigenschappen die ze uniek maken. De belangrijkste daarvan zijn het geslacht, de bloedlijn, het ras, genetische lijn en de vachtkleur. Deze eigenschappen vormen de basis voor je paard. Andere specifieke eigenschappen die het paard heeft zijn vooraf niet zichtbaar. Dit zijn onder andere de eigenschappen die het heeft tijdens races ten opzichte van andere paarden.

Qua geslacht zijn er twee mannelijke varianten (Stallion en Colt) en twee vrouwelijke varianten (Mare en Filly). De belangrijkste bloedlijnen die er zijn, zijn de volgende:

  • Nakamoto
  • Szabo
  • Finney
  • Buterin

Zed Run paarden fokken

De paarden in Zed Run hebben een genetische klasse die loopt van Z1 tot en met Z264. De originele Genesis paarden zijn allemaal van Z1 t/m Z10. Ingedeeld afhankelijk van de 4 bloedlijnen. Op het moment dat je gaat fokken met je paarden kun je nooit een Genesis paard meer krijgen, maar wordt de klasse bepaald aan de hand van de eigenschappen en categorie van de twee ouders.

Hieronder een schema waarin grofweg de indeling is opgegeven van het type paard wat je kunt verwachten bij het fokken. De volgorde na Genesis is: Legenday, Exclusive, Elite, Cross, Pacer.

zed run klassen
uitkomst bij fokken zed run paarden

Bovenstaande verdeling geeft de puurheid en afstand van de oorspronkelijke Genesis paarden weer. Dit hoeft in de toekomst niet te betekenen dat door goed fokken paarden met een lager ras ook minder snel zijn. Uiteraard maakt het wel degelijk uit dat je goed en zorgvuldig omgaat met het fokken. In het schema is ook te zien dat je bij het mixen van bloedlijnen ook alleen maar nageslacht kunt krijgen van de laagste bloedlijn.

Racen in Zed Run

Eén van de leukste onderdelen in Zed Run is het racen met jou eigen paarden. Er zijn verschillende klassen waarin jou paard wordt ingedeeld. Dit gebeurt aan de hand van de uitslagen van je races. Als je een goed paard hebt, komt deze ook in een hogere klasse terecht. Binnen deze klassen zijn er verschillende races over verschillende afstanden waar je aan kunt deelnemen. deelname is in een enkel geval gratis, maar meestal betaal je een kleine inschrijfvergoeding.

Racen gebeurt met 12 paarden tegelijk. Dit zijn allemaal paarden van andere staleigenaren. Een aantal kerneigenschappen van jou paard bepalen de kansrijkheid van een overwinning of een top drie uitslag. Als dat lukt ontvang je namelijk een deel van het totale inschrijfgeld van alle deelnemers. De eigenschappen van jou paard liggen verscholen achter de kerneigenschappen zoals eerder genoemd, zoals bloedlijn, ras, etc. Ook hebben alle paarden vooraf een aantal unieke voorkeuren. Dit is bijvoorbeeld de beste afstand die bij je paard past of de meest wenselijk startplek die jou paard het beste ligt. Experimenteren met verschillende race afstanden en startplekken is dan ook aanbevolen.

zed run race

Na afloop van een race ontvangen de nummer 1, 2 en 3 een deel van de inleg. Verder worden er op basis van de uitslag punten toegevoegd of afgenomen aan de hand van de uitslag. Hierdoor wordt het speelveld op de langere termijn zo eerlijk mogelijk verdeeld.

Elk paard krijgt statistieken mee op gebied van aantal races, winst en top 3 finishes. Deze informatie is openbaar (ter herinnering, decentrale applicatie op blockchain). Hierdoor is ook bij het fokken of verhandelen van paarden alle basisinformatie over het paard transparant en niet te wijzigen.

Voor wie is Zed Run

Zed Run is een hele mooie praktische toepassing van een decentrale applicatie op een blockchain. Hierdoor is het p zichzelf al uniek voor degene die de ontwikkeling van cryptotechnologie volgen en dit in de praktijk willen ervaren. Daarnaast is Zed Run ogenschijnlijk goed gebouwd op uitgangspunten van de paardensport in het echte leven. Het hebben van een eigen stal, het fokken met je eigen volbloed paarden, het uitbreiden en verhandelen van schaarse en unieke paarden geeft daarom ook op dat gebied iets wat nog niet bestaat.

Tot slot is natuurlijk het racen met paarden een leuke bezigheid. De spanning en kans op winst is leuk. De Zed Run decentrale paardenrace appZed is bijzonder. De races worden gedaan met eigen paarden. Er is geen casino of andere bookmaker die belangen heeft bij de uitkomst. Zed Run is daarom een interessante decentrale app die wij in ieder geval graag volgen.