Menu Sluiten

Wat is Crypto

Uitleg over cryptomunten

Onder crypto wordt over het algemeen crypto currency bedoeld, oftewel crypto geld of cryptomunten. In feite is het digitaal geld, digitale valuta. De naam crypto die er aan is gegeven is omdat deze valuta zijn genaakt en worden behouden via cryptotechnologie op een blockchain netwerk. Dit maakt dat cryptogeld veilig en verifieerbaar beschikbaar blijft.

Het idee van digitaal geld en de waarde die eraan wordt toegekend is nog niet zo heel oud. In 2009 werd de Bitcoin en de bijbehorende blockchain technologie ontworpen door Satoshi Nakamoto (een pseudoniem, niemand weet wie het werkelijk is). Het digitale geld kan ingewisseld worden voor traditionele valuta zoals de Euro of Dollar. Ook kan het digitale geld, vanwege het bestaan op een blockchain, communiceren met andere coins, tokens of applicaties in een netwerk.

cryptocurrency

Coins en tokens

Het is handig om te weten dat in de crypto wereld er gesproken wordt over Bitcoin en Altcoins. In feite wordt bitcoin, omdat het de eerste en de bekendste is zo aangeduid, alle andere coins als alternatief zijn daarna altcoins genoemd. Alle altcoins hebben uiteraard wel een eigen naam. Coins als Bitcoin, Etherium, Cardano, Vechain, Tezos, Holochain. Deze coins hebben allemaal hun eigen blockchain. Sommige met wat nieuwere technieken dan anderen. Sommige wat meer in omloop (nog) dan anderen.

Een cryptocurrency in de vorm van een token heeft geen eigen blockchain maar wordt of is op een andere blockchain van de coins gebouwd. Er zijn verschillende soorten tokens. Bijvoorbeeld om mee te investeren, om toegang te krijgen tot producten of diensten. Voorbeelden van wat bekendere tokens zijn Matic en Chiliz en Chainlink.

Er zijn inmiddels duizenden cryptocurrency gelanceerd. In de praktijk zijn er heel veel daarvan niet echt relevant en is onduidelijk of deze wel toekomst hebben. Van de bekende namen is meestal veel informatie te vinden en zitten er goede ideeën en teams achter de ontwikkeling. als je zelf aan de slag wilt gaan met crypto, verdiep je dan eerst goed in materie. Vanwege het nieuwe karakter zijn bewegingen in de koersen van crypto erg in beweging. Dit trekt mensen aan die op korte termijn winsten willen behalen en mensen die investeringen doen die op langere termijn veel waard kunnen zijn.

Toekomst Crypto

De technologie achter blockchain en het idee achter cryptocurrency is zowel ingenieus als vanzelfsprekend. De mensheid ontwikkeld technologie om ons leven makkelijker, mooier en interessanter te maken. Tijdens dergelijke ontwikkelingen schoppen we tegen heilige huisjes en bestaande constructies aan. Crypto is net zoiets. Het is misschien niet zozeer een alternatief voor de huidige financiële markt als wel de logische opvolger. Grote instanties, banken en regeringen worstelen dan ook nog een beetje met deze toekomst. Maar weg te denken is het simpelweg niet.

Token world samengevat

Het geheel aan producten diensten en technieken rondom blockchain, cryptomunten en decentrale producten en diensten noemen wij hier de ‘token world’. Samengevat zijn de belangrijkste onderdelen, met daarin ook een plek voor de genoemde cryptomunten, als volgt:

  • Blockchain is de naam van het cryptologische netwerk waarop alles gebeurt in een decentraal netwerk.
  • Cryptomunten zijn digitale valuta. Er zijn coins en tokens. Het maken, bewaren en handelen gebeurt in de blockchain.
  • DeFi is de algemene term voor decentrale producten en diensten op de blockchain genoemd.
  • Dapp’s zijn decentrale applicaties die zijn gekoppeld aan de blockchain of peer to peer (1 op 1). Dapp’s zijn er in verschillende vormen zoals games, marktplaatsen, sport, financiële producten, crypto exchanges, sociaal.
  • NFT’s zijn non fungible tokens, wat niet veranderbare token betekent. Dit zijn digitale unieke producten. Dit zijn bijvoorbeeld spelobjecten, digitale kunst, verzamelobjecten, filmpjes, meme’s. NFT’s worden o.a. gebruikt in Dapp’s.