Menu Sluiten

Social Dapp’s

Social dapp’s zijn decentrale applicaties die via blockchain technologie zorgen voor een nieuwe, veilige sociale netwerken. Belangrijk voordeel is dat de sociale waarde die wordt gecreëerd van de gebruikers is en blijft, en los staat van centrale ondernemingen die gebruik maken van deze waarde.

Een ander belangrijk doel van decentrale social media is dat censuur door de gebruikers wordt toegepast. Het sturen van informatie of de ontwikkeling van vooroordelen kan worden voorkomen. Denk ook aan het voorkomen van spam of onnodig schaden van iemand. De blockchain is transparant en ondanks de nodige privacy, moet iedereen het veel meer zien als een persoonlijke vertegenwoordiging van datgene wat hij of zij bijdraagt aan de samenleving.

decntrale social media

Bij sociale dapp’s kun je denken aan sociale media waarbij alle content die je schrijft, bijdrage die je levert, meningen die je meegeeft, worden beloond door tokens of crypto die je terugkrijgt. Ook zijn er zakelijke netwerken die weer een stapje verder gaan dan de bekende huidige netwerken. Er zijn ook social dapp’s die zich richten op het toekennen van waarde door likes, scores en review van diensten en producten. Daarbij is het bijvoorbeeld een uitgangspunt dat je punten of tokens verdiend als je veel gemeenschappelijke zaken mooi, goed of bijzonder vindt. Het doel is dan dus juist om jou goede smaak in te zetten en werkelijk het beste product, idee of wat dan ook te waarderen, in plaats van doordat je gesponsord bent.

Voorbeelden Social Dapp’s

Hieronder een aantal voorbeelden van bestaande decentrale sociale apps:

  • Steemit – Dit is misschien wel de allereerste social Dapp. Het is vergelijkbaar met Reddit, maar dan kun je voor je input tokens verdienen.
  • D.Tube – Dit is een alternatief voor Youtube. Meer dan ooit is de content van de eigenaren en blijft deze ook opgeslagen is op het decentrale netwerk. Dit geeft meer vrijheid om ermee te doen wat jij wil.
  • Yup – Dit is een plek waar je content van bestaande sociale media kunt bewaren, delen, liken, raten. Hiermee kun je invloed krijgen op wat er allemaal speelt en kun je ook nog eens crypto tokens verdienen. Het vertrekpunt van Yup is het koppelen van huidige social media. Dat maakt het een interessant project.
  • Minds – Dit is een platform wat zich richt op vrijheid van meningsuiting. Men beoogt een plek waar meningen gedeeld kunnen worden en gelijkgestemden elkaar kunnen vinden zonder sociale remmingen of oordeelsvorming.
  • Diaspora – Dit is een decentrale social media app wat als kernwaarden heeft dat content decentraal zonder centrale eigenaar of database. Hierdoor ontstaat volledige vrijheid en met de privacy die jij wilt hebben moet kunnen ontstaan en bestaan.
  • OMNI is een mega app op gebied van video’s delen, berichten versturen, videobellen. Dit op een vernieuwde en veilige manier via blockchain technologie. Er is een wachtlijst om aan te melden. Kijk snel voor meer informatie via deze OMNI link.

De voorbeelden die hierboven zijn genoemd blijven lastig om in te schatten lijken op bestaande producten. Wat is nu de werkelijke meerwaarde van de blockchain? Waarde creatie voor en door de gebruikers, dat is waar het decentrale karakter en het blockchain netwerk aan bijdraagt. Soms staat daar een beloning tegenover. Soms is het het delen van zaken zonder cencuur of mediasturing al de grote winst. Het delen van onderwerpen, met een groot waarheidsgehalte en de kracht van de samenleving.

En hier houdt het natuurlijk ook niet op. Er zijn al dapp’s ontwikkeld door studenten van de universiteit van Malta. Hiermee hebben de ze decentrale verkiezingen via blockchain georganiseerd voor de studentenraad.