DeFi en crypto
DeFi staat voor decentralized finance, wat vrij vertaald betekent dat financiële producten en diensten die we allemaal kennen, niet meer met tussenkomst van centrale instellingen worden georganiseerd, maar decentraal, tussen de betreffende personen of instanties rechtstreeks (ook wel peer to peer genoemd). Er wordt bij DeFi gebruik gemaakt van blockchain technologie.
Door gebruik te maken van DeFi houden gebruikers en eigenaren van financiële deze zelf volledige controle. DeFi is tegenwoordig mogelijk door de komst van blockchain. Maar vergeet ook niet de ontwikkeling van smart-phones als gemeengoed tegenwoordig. Met DeFi is eigenlijk een nieuwe stap die weer doet denken een pure vorm terugbrengen van de oeroude ruilhandel tussen twee partijen. Systemen die onder DeFi vallen zijn in staat om tussen iedere persoon te communiceren en transacties te doen. Deze transacties maken gebruik van de verschillende blockchain netwerken.
Voordelen van DeFi
Het gebruik van DeFi kan besparingen opleveren voor financiële dienstverlening. Er is immers geen centrale instantie meer nodig met als doel om geld te verdienen aan financiële transacties tussen twee partijen. Ook liggen er kansen voor nieuwe financiële toepassingen. Misschien meer mogelijkheden voor het ondersteunen van start-ups, micro investeringen waar rendement voor een individu rechtstreeks is te behalen, micro leningen makkelijker en goedkoper maken. Door middel van DeFi mogelijk om mensen nu geen toegang hebben tot financieren systemen (in ontwikkelingslanden) wel aan te kunnen haken, met kansen voor verdere economische ontwikkeling.
Doordat DeFi in verbinding staat met een blockchain en cryptocurrency zijn er nieuwe markten te ontdekken, maar zijn waardes van zaken ook beter te reguleren en te bewaken. Bedenkt dat als jij nu je geld al op een digitale telefoon kunt bedienen, en als je dat (via blockchain) veilig in bezit houdt en je kunt het (via DeFi) besteden of ontvangen, dat er geen reden meer is om het bij de Bank in de kluis te hebben. Sterker nog, als banken nu geld mogen uitlenen wat van ons allemaal centraal bij elkaar is gebracht. Kunnen wij dan straks niet zelf, als collectief investeringen en leningen uitgeven waarbij we zelf de rentepercentages innen.
DeFi is een ontwikkeling die voor verandering zorgt. Banken en wetgevers zoeken hun rol hier nog in. Zeker als personen onderling afspraken kunnen maken via veilige en transparante netwerken, dan betekent dit iets voor het toekomstige economische systeem. Natuurlijk kan een bank als entiteit blijven bestaan. Banken bieden meer producten en diensten dan alleen het beheer van geld. Doen ze dit met voldoende toegevoegde waarde dan worden ook deze producten in de toekomst ongetwijfeld nog gewoon afgenomen.
DeFi toepassingen
De toepassing van DeFi is overigens al gewoon in volle gang. DeFi is eigenlijk een vorm van een Decentrale app (Dapp) wat zich richt op financiële producten en diensten.
Vragen die dit met de tijd zal oproepen gaan uiteraard ook over belastingen en wet- en regelgeving. Maar ook zal de toepassing van DeFi daar vragen over oproepen. Het is dusdanig in ontwikkeling dat het goed is om buiten gebaande paden te denken. Denken over hoe je de toekomst wil zien, in plaats van vertrekken vanuit de bestaande situatie.
Als het straks bijvoorbeeld mogelijk is om met een collectief van investeerders heel eenvoudig via DeFi mee te investeren in, bijvoorbeeld, Artificial intelligence. En deze artificial intellegence is bruikbaar voor het werk wat sommige van ons nu doen. Dan is het natuurlijk hartstikke handig dat degene die zijn baan dreigt te verliezen mede eigenaar is via mede investering van de techniek die het werk doet en de inkomsten daaruit ontvangt.
Een andere denkrichting. De Nederlandse staatsschuld is ruim 400 miljard op dit moment. Het totaal aan spaargeld van alle Nederlanders is gemiddeld per jaar ruim 40 miljard. Wat als via DeFi een systeem is te bedenken dat we als burgers garant staan voor een deel van de schuld. Net zoals je ook thuis geen rente op je betaalrekening wil betalen als je rood staat, en je stort je tijdelijk wat van je spaargeld terug. We kunnen de staatsschuld nu met 10% verlagen, en de financiële voordelen die dit oplevert (minder rente betalen) zelf als rendement terugkrijgen. Dit voorbeeld heeft ongetwijfeld allerlei haken en ogen, het is ook maar een voorbeeld van een denkrichtingen waarin DeFi een rol kan spelen.
Token world samengevat
Het geheel aan producten diensten en technieken rondom blockchain, cryptomunten en decentrale producten en diensten noemen wij gemakshalve even de ‘token world’. De belangrijkste onderdelen en de samenhang daartussen, waaronder het onderwerp op deze pagina over Defi, is als volgt:
- Blockchain = het decentrale netwerk op basis van cryptotechnologie.
- Cryptomunten = digitale valuta op de blockchain.
- DeFi = de naam van decentrale financiële producten en diensten via de blockchain.
- Dapp’s = decentrale applicaties via de blockchain.
- NFT’s = non fungible tokens, niet veranderbare digitale tokens / items.