Wat is een cypto wallet
Om cryptocurrency en nft’s goed en veilig te bewaren is het sterk aan te bevelen om een hardware crypto wallet aan te schaffen. Tokens, cryptomunten, nft’s, zijn allemaal digitale producten die bestaan en altijd blijven bestaan op de blockchain. Om ervoor te zorgen dat al deze unieke producten (blocks) alleen voor jou beschikbaar blijven, worden deze in zogenaamde wallets (portemonnees) gestopt. We vertellen je graag wat meer over het verschil tussen het bewaren van decentrale digitale producten op exchanges., software wallets en hardware wallets.
Zoals ook te lezen is op deze website zijn cryptomunten, tokens of non fungible tokens (nft’s) unieke producten die zijn gemaakt en worden behouden op een blockchain netwerk. Hiermee zijn de producten veilig en beschermd door middel van encryptie. Als je een dergelijk product in bezet krijgt, aanschaft, krijgt of verdiend, dan wordt dit toegevoegd aan een wallet die jij bezit. Elke wallet heeft een eigen openbare code, waarmee je transacties kunt doen van en naar deze wallets. Elke crypto of token heeft een openbare en private key. Zolang de wallet van jou is en blijft, ben je de enige die bij de inhoud ervan (private key) kan, en daarmee ben je eigenaar van de producten.
Soorten crypto wallets
Er zijn verschillende soorten wallets, we lichten drie vormen toe die je snel tegenkomt als je met crypto:
Exchange wallet – Dit is een wallet die gekoppeld is aan het account van je crypto exchange waar jij je crypto koopt en verkoopt. Van hieruit kun je crypto ook verzenden naar andere wallets. Een voorbeeld is de wallet die je hebt als je bijvoorbeeld een Coinbase exchange account hebt.
Software wallets – Dit zijn wallets die los van je exchange te gebruiken zijn. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je cryptocurrency wil omzetten in andere vormen van tokens die je kunt gebruiken op decentrale apps (dapp’s). Voorbeelden van allround software wallet is Metamask.
Dapp Wallet – Eerlijk gezegd, deze naam geven wij er zelf maar even aan. We bedoelen hiermee software wallets die in het betreffende account van een bepaalde decentrale app worden gebruikt. Deze zijn speciaal geschikt voor de betreffende app en werken soms met eigen tokens. Vaak synchroniseren dergelijke dapp’s rechtstreeks met een software wallet zoals Metamask, of met de beste en meest veilige vorm, een harware wallet.
Hardware Wallet – Een hardware wallet is een los (meestal klein) apparaat wat helemaal los staat van je computer of ander apparaat zoals een ipad of mobiele telefoon. Het doel van een hardware wallet is dat ten alle tijden de inhoud van jou crypto portemonnee offline beschermd blijft. Een hardware wallet communiceert wel via eigen software met exchanges en software wallets, maar alleen in de mate die jij wil.
Aanschaf hardware wallet
Er zijn een aantal leveranciers met hardware crypto wallets op de markt, waarbij de Ledger Nano nog steeds als allerbeste wordt gezien door vele crypto eigenaren. De nieuwste Ledger Nano x is de meest recente ontwikkeling in hun productlijn. Ook zijn er handige starter kits te vinden. Let bij het aanschaffen van een hardware wallet altijd op dat je deze bij een bettrouwbare leverancier koopt en koop ze nooit tweedehands omdat ermee geknoeid kan worden. Onze tip, bestel altijd direct bij de betreffende leverancier, zoals in ons voorbeeld van Ledger.
Veilig bewaren crypto en tokens
Wat maakt nou dat een hardware wallet is aan te bevelen om je cryptomunten en tokens veilig te bewaren? Zoals al eerder gezegd is de veiligheid van de blockchain en de cryptomunten en tokens daarop extreem hoog door het decentrale netwerk. Als een bank, bedrijf of organisatie failliet gaat, bestolen wordt of simpelweg alle servers de deur uit gooit ben je alles kwijt. Banken zijn ongetwijfeld voor een deel verzekerd voor diefstal en hacks of houden rekening met dergelijke verliezen via de winst die er wordt gemaakt.
Als je crypto wordt gestolen van de blockhain, dan ben je het kwijt. Maar de enige manier waarop je risico’s loopt dat dit gebeurt is als je de privé gegevens van je crypto eigendommen kwijtraakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als jou gegevens of die van een programma waar je gebruik van maakt worden gehacked. Dit laatste is bij een software matige wallets of bij dencentrale app een mogelijkheid. Om dit te beveiligen is er vaak wel een mogelijkheid tot 2-weg verificatie (2FA – 2 factor authentication). Deze geeft extra veiligheid maar werkt via een e-mail of een authenticator programma. Theoretisch is je telefoon of computer ook te hacken. Tot slot blijft het altijd zo dat een software wallet in beheer is bij een derde partij. Als daar iets mis gaat kan dat problemen geven. (net als bij een bank heb je het nooit altijd zelf in de hand).
De kracht van de hardware crypto wallet
En dat is waar de kracht van een hardware wallet van pas komt. Een hardware wallet heeft ook toegang tot alle private codes van je eigendommen op de blockchain. Deze wallet communiceert weliswaar met bijgeleverde software en andere applicaties maar de private codes blijven ten alle tijden offline. De wallet zelf is beschermd met een pincode. Bij transacties verstuurd je wallet versleutelde berichten. Zo kun je bijvoorbeeld tijdelijk connectie maken met je wallet en crypto gebruiken in een exchange, software wallet of decentrale app. Soms kan het ook handig zijn om kleine bedragen aan crypto op andere plekken te behouden, zoals een software wallet om dagelijks te gebruiken (ook wel hot wallet genoemd). En dan behoud je altijd je grotere bedragen veilig op je hardware wallet (ook wel cold wallet genoemd). Je kan het naast een grote portemonnee ook een beetje zien als je persoonlijke crypto kluis.
Seed phrase en verlies crypto wallet
Een hardware wallet kun je ook kwijtraken zul je denken. Maar daarmee ben je nog steeds de toegang tot je crypto op de blockchain niet kwijt. Je bent alleen de private sleutels daarnaartoe kwijt. Om weer toegang te krijgen tot je private codes hoort er bij elke wallet een zogenaamde ‘seed phrase’ dit is een serie van meestal 12 of 24 (engelse) woorden die uniek zijn voor iedere wallet. Je moet het eigenlijk zo zien. Als je nu een leren portemonee met creditcard, pasjes, geld en alles verliest, ben je het simpelweg kwijt. Er is geen code die ervoor zorgt dat je het alsnog terugkrijgt. Verlies je een hardware wallet dan heb je dus nog de extra seed phrase die je kunt invoeren bij de levercier van de wallet en je hebt je gehele toegang weer terug!
Deze seed phrase is daarmee natuurlijk wel waardevol. Samen met je pincode geven ze toegang tot jou eigendommen. Er zijn dan ook een paar extra manieren om helemaal veilig te blijven en deze heel erg goed te bewaren:
- bewaar de seed phrase en pincode nooit bij elkaar of bij de wallet.
- Sla de seed phrase en pincode nooit alsnog digitaal op, ook niet als foto.
- Schrijf de woorden zorgvuldig en on gezien over.
En nog wat pro-tips: voor extreem maximale beveiliging
- Je kunt de seed phrase ook graveren op een stalen plaatje (wordt ook voor die toepassing speciaal verkocht).
- Onthoud één of meerdere van de seed phrase woorden en besluit deze daarna nooit op te schrijven.
- Wijzig de volgorde van de woorden op een manier dat jij dit altijd weet te onthouden.
Veiligheid en verzekering crypto
Tot slot, de cryptowereld en blockchain is volop in ontwikkeling. Zo ook zijn er al partijen bezig om diensten te bieden om wallets te verzekeren. Ook aanbieders van software wallets onderzoeken de mogelijkheden om garant te staan bij diefstal. Eigenlijk net zoals banken nu met de situatie omgaan in veel gevallen. En of je nou wel of niet direct wil starten met een hardware crypto wallet, zorg er in ieder geval voor dat je 2FA (twee weg verificatie) altijd aanzet bij de online producten die je gebruikt.