Menu Sluiten

Bitcoin en co2

Cryptotechnologie en Bticoin wordt tegenwoordig ook bekeken vanuit duurzaamheid en CO2 uitstoot. Vanuit het bankwezen en andere instanties doen er al onderzoek naar vanuit eigen belangen. Recent heeft ook Elon Musk, via Tesla zich uitgelaten over energieverbruik en co2 uitstoot van bitcoin. Maar wat is er van waar. Wat zou de reden dat dit in het nieuws komt?

co2 en crypto

Kosten banksysteem en co2

In ieder geval is het goed om te weten dat de vergelijking in kosten en co2 uitstoot door het huidige bankwezen wordt gemaakt op basis van co2 per transactie. Wat daarbij wordt vergeten is dat blockchain en bitcoin een vervanging bieden voor het GEHELE financiële systeem. In dat geval zou je in de vergelijking ook alle energiekosten van bankgebouw, banksystemen, beveiliging, het drukken van pasjes, pinautomaten, personeel, benzine en energie vervoer van de bankdirecteur, etc hier in mee moeten nemen. De kans is groot dat zelfs een bitcoin ondanks de energie die er voor nodig is, alsnog nu al duurzamer is.

Duurzaam crypto alternatief

Zoals aangegeven is crypto als je naar het geheel kijkt dus niet perse duurder. In die zin zijn er natuurlijk wel volop kansen om dus zelfs NOG duurzamer te worden. En dat is nu net wat de cryptowereld ook aan het ontdekken is. Ontwikkelingen rondom Etherium 2.0. Cardano, Holochain en wellicht ook XRP zorgen voor efficiëntere netwerken en energiearme transacties. Daarmee zal de discussie over co2 en crypto ongetwijfeld snel naar de achtergrond verdwijnen.

En waarom is het dan nu in het nieuws? Enerzijds doordat crypto echt wel de toekomst is en men over alle aspecten daaromheen en de toekomst nadenkt. Anderzijds is het mogelijk ook in het nieuws vanwege de belangen die anderen hebben, kritiek om ontwikkelingen te remmen of misschien zelfs invloed uit te oefenen op prijsontwikkelingen?